Bèta Plus is sinds 1987 bevoegd om bijzondere leerstoelen in te stellen. Aan de leerstoelen zijn leeropdrachten verbonden op het gebied van de wiskunde, natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, biologie, aardwetenschappen en informatica.
Stichting Bèta Plus beschouwt de onder zijn gezag geplaatste leerstoelen als het resultaat van een zorgvuldig opgebouwde, langjarige onderzoekssamenwerking met kennisinstellingen en bedrijven. Aan deze instituten of bedrijven zijn doorgaans meerdere onderzoeksgroepen verbonden, waar gereputeerde onderzoekers met een wetenschappelijke achtergrond en interesse werkzaam zijn die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek en onderwijs van de UvA.
Het Modelreglement Bijzondere Leerstoelen van de UvA bepaalt dat een bijzondere leerstoel onder toezicht staat van een College van Curatoren (kortweg curatorium). Informatie over de rol van curatoria en de procedures rond het instellen van bijzondere leerstoelen en benoeming van bijzonder hoogleraren, is opgenomen in de brochure 'De benoeming van bijzonder hoogleraren vanwege de Stichting Bèta Plus - Informatie voor leden van curatoria.'
Naast het universitaire beleid zijn van toepassing de Statuten van de Stichting en het daarbij behorende Huishoudelijk Reglement.