Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Leerstoelhouder: Prof. dr. Saskia Hogenhout
Hoofdwerkgever: John Innes Centre, Norwich, UK
Benoemingsperiode: 21-01-2019 tot 20-01-2024
   
Curatorium Benoemd namens
Prof. dr. Annemarie van Wezel CvB
Prof. dr. Ronald Koes Faculteit FNWI
Prof. dr. Martijn Rep Stichting B+
Contactpersoon Helmut Kessels

Over de leerstoel

Saskia Hogenhout wil met haar onderzoek de mechanismen doorgronden waardoor wisselwerkingen tussen planten en insecten worden gestuurd, alsook de rol van microben bij deze wisselwerkingen. Haar belangstelling gaat in het bijzonder uit naar bladluizen, witte vlieg, dwergcicaden en overige sapzuigende insecten van de orde der halfvleugeligen. Deze insecten beschikken over toxisch speeksel met virulente effectoren die het reactievermogen van planten reguleren en de kolonisatie door insecten faciliteren. Het doel van het onderzoek is om deze effectoren van de insecten te determineren, hun functioneren te analyseren en hun doelwitten in de plant te lokaliseren.

Halfvleugelige insecten zijn effectief in het overbrengen van verscheidene plantpathogenen, met name virussen en bacteriën. Als dragers van fytoplasmas zijn dwergcicaden verantwoordelijk voor een ernstige inbreuk op de ontwikkeling van planten, zoals woekering van het aantal groeitoppen (heksenbezems) en devolutie van bloemen tot bladachtige organen (fyllodia). Dergelijke fenotypes worden bepaald door fytoplasmas die effectoren uitscheiden, waardoor een wisselwerking met en afbraak van bewaard gebleven (plantaardige) eiwitten optreedt, zoals TCP en MADS-box-transcriptiefactoren. Daarnaast worden de planten bijzonder vatbaar en aantrekkelijk voor de insecten die de fytoplasmas overbrengen. Het onderzoek van Hogenhout richt zich op de manier waarop fytoplasmaeffectoren de afweer van planten tegen insecten reguleren.    

Hogenhout zal als bijzonder hoogleraar enkele facetten hiervan bestuderen samen met andere onderzoeksgroepen, voornamelijk binnen het Green Life Sciences-cluster van SILS en IBED.