Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Non-linear spectroscopy of surfaces and interfaces

Leerstoelhouder: Prof. dr. E.H.G. Backus
Hoofdwerkgever: Universitaet Wien
Benoemingsperiode: 15-03-2017 tot 15-03-2022
   
Curatorium Benoemd namens
Prof. dr. Sander Woutersen CvB
Prof. dr. Noushine Shahidzadeh Faculteit FNWI
Prof. dr. Mark Golden Stichting B+
Contactpersoon: Paul de Jong

Zachte materie en biologische systemen

De leerstoel draagt bij aan het onderzoek naar oppervlaktespecifieke verschijnselen in zachte gecondenseerde materie en biologische systemen. Met behulp van op laserlicht gebaseerde spectroscopische technieken worden de organisatie als dynamiek van oppervlakte en oppervlakteprocessen, bijvoorbeeld in biomembranen, bestudeerd.

Dit onderzoek past binnen de bredere wetenschappelijke interesse van Ellen Backus naar de structuur en dynamiek van water aan grensvlakken. Zij gebruikt daarbij som-frequentiegeneratie, een methode in de niet-lineaire optica die specifiek informatie levert over moleculen aan een grensvlak. Haar onderzoek richt zich onder andere op het ophelderen van het mechanisme van de productie van waterstof aan fotokatalytische materialen, de oriëntatie van water en biologische moleculen aan oppervlakken, de oppervlaktestructuur van ijs en de binding van moleculen op ijs.

De bijzondere leerstoel is ondergebracht binnen het Institute of Physics (IoP) van de UvA. Ellen Backus zal betrokken zijn bij het onderzoek binnen het facultaire zwaartepunt Soft Matter en daarmee een brugfunctie vervullen tussen onder meer het IoP, het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) en FOM-instituut AMOLF.

Onderwijs

Komend studiejaar verzorgt Ellen Backus een onderwijsmodule binnen het vak Soft and Porous Materials van de master Physics & Astronomy. Zij zal tevens betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe vak Fluids and Soft Matter voor bachelorstudenten Natuur- en Sterrenkunde.