Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De bijzondere leerstoel Industriële Moleculaire Microbiologie sluit aan bij de onderzoeksgroep Molecular Biology and Microbial Food Safety waar onderzoek wordt gedaan naar de fysiologie van voedselbederf en pathogene micro-organismen.
Leerstoelhouder: Prof. dr. J. Hugenholtz
Hoofdwerkgever: Wageningen Research
Benoemingsperiode: 01-06-2021 tot pensionering (verwacht 01-11-2023)
   
Curatorium Benoemd namens
Prof. dr. S. Brul vz, namens CvB
Dr. F. Mutti FNWI
Mw. prof. dr. P. Verschure Stichting Bèta Plus
Prof. dr. L.W. Hamoen Adviserend
Micro-organismen als fabriekjes (cell factories) voor (fijn)chemicaliën en voedselingrediënten

Het onderzoek binnen deze leerstoel betreft:

  1. Gedrag, opbouw en modellering van mengculturen zoals die voorkomen in humane darmen;
  2. Ontwikkeling van antibiotica-resistentie in micro-organismen;
  3. Gebruik van micro-organismen voor productie van fijnchemicaliën en voedselingrediënten.

De bijzondere leerstoel zal zich richten op microbiële productie van noodzakelijke en hoogwaardige componenten. Voorbeelden zijn eiwitten voor toepassing in veevoer en humane voeding als alternatief voor niet-lokaal geproduceerde eiwitrijke bronnen als soja, oliën en vetzuren in plaats van minder duurzame vormen zoals palmolie. Een ander gebied omvat vitamines en smaakstoffen. Daarnaast zijn er niet-voedsel toepassingen zoals (bio)brandstof, (bio)plastics, schoonmaakmiddelen, gewasbeschermers en bestrijdingsmiddelen.

De meest geschikte micro-organismen worden geselecteerd en verbeterd voor productie van deze componenten. Daarmee worden betaalbare processen ontwikkeld op basis van goedkope rest-/afvalstromen vanuit de AgriFood industrie. De micro-organismen waarmee vooral gewerkt zal worden zijn:

  • Aerobe bacterie Bacillus subtilis: vooral voor eiwitproductie, en voor productie van vitamines en bijzondere chemicaliën;
  • Olie-vormende gist Yarrowia lipolytica;
  • Anaerobe Clostridium bacteriën die in staat zijn C1-verbindingen (koolmonoxide, syngas, methanol) om te zetten in hoogwaardige alcoholen en (di)carbonzuren;
  • Melkzuurbacteriën en propionzuurbacteriën die vitamines en smaakcomponenten kunnen produceren.

Veel van dit onderzoek zal worden uitgevoerd als onderdeel van de Amsterdam Green Campus met als actueel voorbeeld een POP3-project gericht op kennis toepassing binnen reststromen uit lokale groentekwekerijen door middel van fermentatieprocessen (witte kool, tomaat, broccoli, paprikateelt in Noord-Holland). Ook het lopend project over omzetting van afvalgassen zoals syngas richting langere alcoholen, diolen en dicarbonzuren sluit direct aan bij de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van Circulaire, Duurzame en Biobased Economie.

Prof. dr. J. (Jeroen) Hugenholtz

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Swammerdam Institute for Life Sciences