Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De bijzondere leerstoel Scheidingen van biomacromoleculen sluit aan bij de onderzoeksgroep Analytical Chemistry including its application in Forensic science waar grensverleggend onderzoek gedaan wordt aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe chemische analyse technieken

De bijzondere leerstoel Scheiding van Biomacromoleculen, in het bijzonder duurzame toepassingen is verbonden aan de onderzoeksgroep Analytical Chemistry. Binnen deze groep wordt baanbrekend onderzoek verricht naar de ontwikkeling en toepassing van chemische analysetechnieken in diverse vakgebieden en disciplines, waaronder Gezondheid, Milieu, Biotechnologie en Farmaceutische industrie, Art science, Forensisch onderzoek, en Data science.

Leerstoelhouder:                          Prof. dr. P. (Paul) Ferguson

Hoofdwerkgever:                          HIMS

Benoemingsperiode:                   15 maart 2025 - 15 maart 2030

 

Curatorium                                    Benoemd namens

Prof. dr. G.L. Corthals                  Faculteit FNWI (voorzitter)

Prof. dr. A.C. van Asten               CvB

Prof. dr. J.N.H. Reek                     Stichting Bèta Plus

Prof. dr. A.M. Rijs                         Zusterfaculteit FB/VU (extern deskundige, adviserend lid)

 

Contactpersoon                           Prof. dr. P. G. Bolhuis

Een nieuwe bijzondere leerstoel is ingesteld binnen de onderzoeksgroep Analytical Chemistry, waarmee de UvA haar inzet voor duurzame analytische wetenschap versterkt. Deze positie richt zich op het milieuvriendelijker maken van scheidingstechnieken, met speciale aandacht voor toepassingen in de farmaceutische en biotechnologische industrie. Het doel is niet alleen om groenere methoden te ontwikkelen, maar ook om onderzoek, onderwijs en samenwerking in dit dynamische vakgebied te bevorderen.

Een van de grootste uitdagingen binnen de analytische chemie is al lange tijd de ecologische voetafdruk. De nieuwe leerstoel zal zich richten op het verminderen van de impact van scheidingstechnieken door duurzamere alternatieven te ontwikkelen, monstervoorbereiding te verbeteren en in-silico modellering te integreren. Deze inspanningen sluiten aan bij nationale en internationale duurzaamheidsdoelstellingen en dragen bij aan de bredere onderzoeksagenda van de UvA op het gebied van duurzame wetenschap.

Onderzoeksfocus

Een belangrijk doel is het minimaliseren van het gebruik van oplosmiddelen, het verlagen van het energieverbruik en het verminderen van afval, waaronder giftige chemicaliën. Naast het verduurzamen van analytische processen richt het onderzoek zich op real-time analysetechnieken en in-silico modellering om vervuiling te verminderen en veiligere, duurzamere monstervoorbereidingsmethoden te ontwikkelen. Het doel is niet alleen om groenere technieken te creëren, maar deze ook op een manier te implementeren die industriële werkwijzen transformeert en nieuwe academische samenwerkingen stimuleert.

Deze leerstoel reikt verder dan de analytische chemielaboratoria. Er wordt actief gezocht naar samenwerkingen binnen en buiten de UvA, onder andere met initiatieven zoals Amsterdam Green Campus en internationale netwerken zoals het ACS Green Chemistry Institute. Door sterke banden aan te gaan met zowel academische als industriële partners krijgt duurzame analytische wetenschap een concrete impact die verder gaat dan alleen wetenschappelijke publicaties.

Ook onderwijs is een prioriteit. De leerstoel zal bijdragen aan de ontwikkeling van onderwijs op het gebied van groene analytische technologieën en farmaceutische analyse, zodat duurzaamheid een kernprincipe wordt voor de volgende generatie analytische wetenschappers. Door duurzaamheid te integreren in zowel onderzoek als onderwijs, helpt deze positie de toekomst van de analytische chemie aan de UvA en daarbuiten vorm te geven.

Contact

Prof. dr. Paul Ferguson, e-mail: p.d.ferguson@uva.nl